2009/02/01

fonott karacsonyi kalacs

Nem kifejezetten fogyokuras etel, de jol nez ki. Ezt itt talaltam.



Hozzávalók: ½ kg rétesliszt, 1 db kis kocka élesztő, 1½ dl tej, 3 db friss tojás, 10 dkg mazsola, 5dkg porcukor, 12,5 dkg olvasztott sütővaj, 1db citrom lereszelt héja, 1 csomag vaníliás cukor, csipetnyi só, 3dkg mandulaszirom.

1* ½ dl langyos tejben egy kiskanálnyi kristálycukrot elolvasztva futtassa fel az élesztőt. Langyos vízbe áztassa be a 10dkg mazsolát, hogy dúsabbak, puhák legyenek fogyasztáskor. Langyítsa fel a maradék tejet, mérje ki a 12,5 dkg sütővajat és olvassza fel csurgósra.

Tipp: Szebben megkel kalácsa ha a liszt, porcukor szobahőmérsékletű. Ezért ha hűvös helyen tárolja ezeket az alapanyagokat néhány órával előbb tegye szobahőmérsékletre. Abban az esetben ha gyerekek nem fognak fogyasztani a kalácsból a mazsolákat rummal is nyakon öntheti.

2* Mérje ki és tegye egy kerámia dagasztótálba a réteslisztet, adja hozzá az 5 dkg porcukrot, szórjon rá csipetnyi tengeri sót, egy kis csomag vaníliás cukrot és reszelje hozzá 1db alaposan megmosott friss citrom héját.

Tanács: A citrom héjának csupán a sárga vékony részét reszelje, mert az alatta lévő fehér réteg már túlságosan keserű.

3* Felütve válassza el a friss tojások sárgáját a fehérjétől. A fehérjére nem lesz szüksége a sárgáját adja a liszthez, öntse hozzá az előzőleg felolvasztott sütővajat pld. Rama és az időközben felfutott élesztőt és az 1dl langyos tej felét.

Tipp: A tojásfehérjékből habcsókot készíthet, mely nem csupán a gyermekek kedvence. Felejtse el azonban a mesterséges színezékek használatát és "natúr hófehér habcsókot készítsen.
A tojásfehérjéket verje fel kemény habbá, tojásonként 7½ dkg porcukor hozzáadaásával. A kapott teljesen sima hófehér habot gőz fölött kézi mixerrel vagy habverővel keverje kb. 5 - 6 percig amíg fényes nem lesz. Ezután tegye egy habzsákba és sütőpapírra tetszőleges formákat alakítson. Sütőben szárítsa 120°C fokon 30 - 35 percig.

4* Előbb keverje el a keverőtálban az összes hozzávalót, majd kinyújtott ujjaival körkörös mozdulatokkal kezdje el kidagasztani a karácsonyi kalács tésztáját. A maradék ½ dl tejet lassanként adja a dagasztás ideje alatt a tésztához. Szálkásra kell dagasztania. Ez azt jelenti, hogy a tészta a dagasztáskor vékony szálat húzva válik el a dagasztóedény falától. Ekkorra a tészta kisimul. a kidagasztott tésztához öntse hozzá a levétől leszűrt, beáztatott mazsolát és újra dagassza át, hogy a mazsolaszemek egyenletesen kerüljenek elosztásra a nyers tésztában.

A dagasztással készen van. Kézzel a dagasztás min 15 - 20 percig eltart, géppel 8 - 10 perc. Szórja meg a tészta tetejét és a széleit is liszttel. Egyrészt elősegíti a kelést, védi a tésztát a kiszáradástól és nem engedi, hogy a keléskor hozzátapadva az edény falához úgymond visszahúzza a tészta térfogat- növekedését.

Tiszta konyharuhával letakarva, konyhameleg, huzat mentes helyen kelessze kétszeres méretűre.
A hőmérséklettől függően 30 - 40 perc. Vigyáznia kell nehogy túlkeljen, mert ekkor a tészta visszaesik és a kész kalács nem lesz szép magas.

5* Amint megkelt a kalács tésztája, alaposan lisztezze be a nyújtódeszkáját és borítsa rá a kelt tésztát. Nyújtsa el egyforma vastag henger alakúra és lehetőleg teljesen egyforma három részre vágja el a tésztát. Mindegyikből kis cipót formázzon.

6* Most a három cipót tenyere alatt gurigatva és szétfelé tolva három jó hosszú, hosszabb mint a nyújtódeszka, egyforma vastagságú és hosszúságú tésztahengereket készítsen. Természetesen mivel a kalács tészta lágy, ellapulnak kicsit de ez egyáltalán nem baj, sőt inkább annak a jele, hogy jó tésztát készített. A tésztacsíkokat egymástól kb. öt centire helyezze a nyújtódeszkán.

7* Most be kell fonni a kalácsot. Éppen úgy mintha lófarkat fonna hajból. A tészták végeit keresztben tegye egymásra. Bármely széléről kezdve helyezze át felülről a középsőre, majd a másik széléről a középsőre és így tovább. Tehát mindig az éppen középre helyezett tésztára tegye felváltva szélsőket addig, míg a végére nem jut.

Tipp: Ne fonja túl szorosra, hogy a tésztának legyen helye kelni és sülés közben ne repedjen el. Szokás kétszínűre is csinálni. A szétosztott cipók egyikéhez vagy kettőhöz egy kevés tejben simára kikevert két evőkanálnyi cukrozatlan kakaóport tegyen és dagassza bele az egy vagy két cipóba. Így kétszínű karácsonyi fonott kalácsot készíthet.

8* A befont kalácsot hajtsa kerek formára és a két végét nyomja össze. Alaposan kenje meg egy elhabart friss tojással és ízlés szerint enyhén vagy akár jó alaposan szórja meg nyers mandula- szirommal.

9* Negyed órát huzat mentes helyen kelessze. Ez alatt melegítse elő sütőjét 175º C fokra alsó/ fölső üzemmódra állítva. Középre helyezve a tepsit, sütőpapíron 40 - 50 perc alatt süsse szép aranybarnára a karácsonyi fonott, mazsolás kelt kalácsot. Kivéve a sütőből cukrozott vízzel vagy csak egyszerű víz- permetezővel spriccelje meg a kalács felületét, hogy szép csillogós felületű legyen.

10* A karácsonyi ünnepek közös reggelijének vajjal, dzsemmel tálalva felejthetetlen és évről évre visszatérő kedvence lehet ez a friss házi kelt kalács. Készítse el és meglátja örömet szerez vele saját magának és családja minden tagjának. Népesebb családoknál dupla adag elkészítését ajánlom, mert bizony nagyon kelendő. Garantáltan felejthetetlenül indíthatja ezzel a kaláccsal az ünnepi napok boldog hangulatát.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése