2009/02/01

Hogyan egyunk helyesen?

Az alabbi cikkreszletet itt talaltam.

Tanuljon meg végre helyesen táplálkozni:

* Az emberi emésztő szervek kezdve a fogaktól egészen a belső emésztő szervekig a nyers növényi anyagok feldolgozására teremtetett, terveztetett, tehát így is kell használnia.

* Teste legfontosabb feladatának a bevitt táplálék feldolgozását, számára nélkülözhetetlen anyagokká való átalakítását tartja. Egyszerűen így van génjeibe bekódolva. Az emésztés folyamata alatt a test energiájának túlnyomó részét a bevitt táplálék efektív feldolgozására csoportosítja át szinte azonnal.

* Ezért álmosodik el általában mindig a kiadósabb táplálkozásai vagy a válogatás nélküli mennyiségi evészetek után. Hisz a teste a bevitt táplálék átalakításához csoportosítja át a rendelkezésére álló energiájának zömét. Gyorsan végiggondolhatja mennyi energiája marad egyéb tevékenységeire, amikor szervezetének állandóan van mit feldolgoznia, tehát ha sokat vagy szinte egyfolytában eszik.

* Az állandó éhségérzet teste segélykiáltása. Kiemelt figyelmet követel. Ilyenkor teste azt próbálja tudatni, hogy a bevitt táplálék nem megfelelő, nem tartalmazza azokat a létfontosságú elemeket, amelyekből építkezni, fejlődni és legyőzni tudná az őt ért milliárdnyi támadást ami nap mint nap éri.Újabb táplálékot követel mert feltételezi, hogy végre megfelelő táplálékot visz be legközelebb. Ha mégsem akkor megint jelez. Éhes vagyok. Közben pedig zsírként elraktározza amivel nem tud mit kezdeti.

Bizony nem sok ereje marad a mindennapok egyéb feladataira, nem beszélve a beépülés folyamatának szinte teljes felborulásáról.

1. Első és végtelenül elhatalmasodott hiba az ételek nem megfelelő megrágása.
2. Pedig a megfelelően megrágott étel hihetetlen energiákat takarít meg.
3. Figyelembe kell venni a gyors, rágás nélküli nyelésnél azt is, hogy az étel a nyállal nem keveredik össze kellőképpen ami jelentősen lassítja a gyomor munkáját és az emésztés folyamatát valamint hatékonyságát. A nyál is emésztőnedv és ezt sokan vagy nem tudják, vagy egyáltalán nem veszik figyelembe. Nagy HIBA!


A rágás és a nyállal keveredés elmaradása nehéz feladat elé állítja belső emésztőszerveit. Gyomrába nincs beépítve egy daráló gép.

Számtalan esetben előfordul, hogy épp a szülő sietteti a gyereket evés közben. Így szinte a rágás nélküli nyeléses evésre tanítja gyermekét.

Felnőve is megtartja ezt az egészségkárosító, ráerőltetett helytelen szokását. Természetesen továbbadva az ő gyermekeinek, melynek a rossz, energiapazarlós ételfelhasználás és számos betegség megjelenését elősegítő testsúlyfelesleg biztos megjelenése a következmény.

A test ekkor megint ételt követel és egy egészségromboló körforgás veszi kezdetét. Mindennek egyik oka az ételek nem megfelelő megrágása.

Kutatások szerint legalább 20 - 30 szor kell minden falatot megforgatni fogai alatt. Képzelje csak el mekkora időhátránnyal kezdődik el az ételek hasznosítása, ha ezt is a gyomornak kell elvégeznie.

A testen belüli hőmérséklet és más tényezők miatt az étel egyszerűen romlani kezd ha gátolt, jelenősen lelassított a folyamat. Kérem! Rágjon, rágjon és rágjon!

Mi a helyzet a folyadék fogyasztással? Elköveti azokat a hibákat amelyek tovább rontják teste minden jószándékú igyekezetét?
A másik nagy probléma az evés közbeni vagy közvetlen evés utáni ivás. Miért is? Mert az emésztés tulajdonképpen egy kémiai folyamat, mely a megrágott étel további felbontásával teszi az ételt a szervezet számára felszívhatóvá és felhasználhatóvá.

Ha ezeket a savakat, lúgokat az evés közbeni ivással felhígítja nem tudják megfelelően lebontani az ételt és sok esetben egyszerűen rothadásnak indul a bevitt táplálék a gyomorban. Ezt puffadásnak, gyomorégésnek érzi. Ezzel aztán feladva a leckét a testnek a még több emésztőnedvek kiválasztására és még több energia elpazarlására.

1. Tanuljon meg tudatosan evés előtt 15 - 20 perccel lassan kortyolgatva inni 2 - 3 dl tiszta csapvizet. Ne döntse magába a folyadékot. Az ivásra is érvényes a szabály - nyállal kell keverednie. Ezért lassan kortyolgasson a tiszta ivóvizből. Átmosva a gyomrot előkészíti az esedékes táplálkozás hatékony megemésztésére. Evés után legalább 1,5 - 2 óráig ne igyon!

Felmerül a kérdés. Miért jelentkezik evés közben a szomjúság? A válasz megint csak egyszerű. Mert a bevitt táplálék nem tartalmaz elegendő természetes vizet. Próbálja csak ki. Amikor ételeihez sok nyers zöldségből készült salátát fogyaszt a szomjúság nem jelentkezik.

2. Gyakori hiba a kevés folyadékbevitel. A test 70% víz így logikus, hogy pótolni kell a több módon is elvesztett folyadékot. A test elsavasodhat, kiszáradhat, megbetegedhet. Tehát innia kell naponta legalább 1,5 - 2 liter vizet. A tiszta víznél csak egy van ami jobb a szervezet számára és ez a frissen facsart gyümölcs és zöldséglevek. Elismerem némi munkával jár elkészítésük, de rögtön a szervezete szolgálatába állnak elfogyasztásuk után. A gyümölcsleveket lassan, aprókat kortyolgatva a nyállal jól elkeveredve nyelje csak le.

Talán a tudatlanság szüli sok esetben a gyümölcsök rossz fogyasztási módját, mellyel többet árthat mint használna szervezetének. Sokszor hallani és főleg a nagyon magas víztartalmú gyümölcsökkel kapcsolatosan, hogy nem ehetem mert rögtön felfúj.

3. Egyszerű a magyarázata. A gyümölcs nem emésztődik a gyomorban, vagyis megfelelően megrágva meg sem állna a gyomorban. Persze feltétele, hogy a gyomor üres legyen. Ha azonban a gyümölcsöt nem éhgyomorra fogyasztja, akkor az előzőleg bevitt táplálék megakadályozza továbbhaladását a belek a felszívódás felé és gyorsan romlásnak indul, melynek eredménye a felfúvódás, puffadás és hasznos vitaminjai, ásványai, nyomelemei és rostjai megsemmisülése.

Így a tudat, hogy Ön fogyasztott friss gyümölcsöt elveszti értékét, mert a gyümölcsfogyasztás még nem jelenti azt, hogy a test hasznosítani is tudta a bevitt, egyébként a szervezet számára a legjobban felhasználható és legértékesebb energiaforrást.

Ön a gyümölcsök természetes éltető erejét csak akkor tudja igazán a saját hasznára fordítani, ha éhgyomorra - üres gyomorra fogyasztja mellőzve minden más ételt, vagy adalék együttes bevitelét a friss gyümölcs mellett.

Eléggé elterjedtek a különféle gyümölcslé készítésére alkalmas eszközök. Kiváló frissítő italok készíthetőek a frissen facsart gyümölcslevekből, természetesen betartva a fent említett fontos szabályt. Nagyon fontos, hogy mivel 100% - os gyümölcslevek, lassan, kortyolgatva a nyállal jól összekeveredve nyelje csak le, mert a vércukorszintjét gyorsan csökkentheti.

Nyugodtan hígíthatja friss tisztított csapvízzel. Eltarthatóságuk korlátozott, mivel sem hőkezelve sem tartósítószerekkel nincs hosszabbítva. Így ne készítsen belőle napokra előre.

Mindenképpen a hűtőben tárolja! A fennmaradt rengeteg hasznos rostanyag, melyet a facsarógép rendszerint elválaszt a létől szintén sok hasznos anyagot tartalmaz, így semmiképpen se dobja ki. A gyümölcsléhez is tehet belőle, így még tartalmasabb segítséget nyújt szervezetének. Esetleg a gyümölcslé ivása után egyszerűen fogyassza el ezt is.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése