Karacsonykor ezt sutottem, nagyon tetszett mindenkinek. Pedig allitolag finnyasak.
Innen a recept.
Tézstához:
* 400 g finomliszt
* 4 ek kristálycukor
* 120 ml tej
* 40 g élesztő
* 1 tojás, kissé felverve
* 80 g puha vaj
* 50 g blansírozott mandula, durvára vágva
* 1/4 kk őrölt kardamommag
* 1/2 kk fahéj
* 1/2 kk őrölt szegfűszeg
* 1/2 kk őrölt szegfűbors
* 30 g sötét mazsola
* 50 g aranymazsola
* 50 g aszalt sárgabarack, apróra vágva
* 100 g aszalt gyümölcs vegyesen (füge, vörösáfonya, meggy)
* 30 g vegyes cukrozott narancs-, citromhéj
* 2 ek amarettó-likőr
* 2 dl melegvíz
Marcipán töltelékhez:
* 120 g darált mandula (előzőleg blansírozva!)
* 50 g finom kristálycukor
* 50 g porcukor
* 1 kk citromlé
* 1/2 tojás kissé felverve
* 2 kk rózsavíz
Tetejére:
* olvasztott vaj
* vanília cukros porcukor
1. Az aszalt gyümölcsöket, mazsolát tegyük egy tálba, öntsük rá a meleg vizet, és tegyük bele az amarettó-likőrt, és hagyjuk így ázni felhasználásig.
2. Egy tálba szitáljuk bele a lisztet, adjuk hozzá a sót és a fűszereket, és keverjük el benne.
3. A tejet langyosítsuk meg, olvasszuk fel benne a kristálycukrot, és oldjuk fel benne az élesztőt.
4. A liszt közepébe készítsünk mélyedést, öntsük bele az élesztős tejet, és a körülötte lévő lisztből egy keveset keverjünk hozzá. Ezután fedjük le enyhén megolajozott frissentartó fóliával, és hagyjuk kelni 30 percig.
5. Adjuk hozzá az enyhén felvert tojást, és adagonként dolgozzuk bele a puha vajat is. Dagasszuk lágy, de nem ragacsos tésztává. Tegyük egy kilisztezett tálba, fedjük be olajjal megkent frissentaró fóliával, és hagyjuk kelni 2 és 1/2-3 órát. (Duplájára kell nőnie.)
6. A marcipántöltelékhez a darált mandulát keverjük össze a cukrokkal, adjuk hozzá a citromlevet, a 1/2 tojást, valamint a rózsavizet, és gyúrjuk lágy masszává. Ha szükséges, még a tojásból adjunk hozzá. Gyúrjunk belőle egy kb 20 cm-es hosszúságú rudat. Tegyük fóliába, és helyezzük a hűtőbe felhasználásig.
7. A tésztát borítsuk enyhén lisztezett felületre, dögönyözzük meg, és nyújtsuk ki 2,5 cm vastag téglalappá. Szórjuk bele adagonként az aszalt gyümölcsöket, melyeket előzőleg kissé kinyomkodtunk. Gyúrjuk bele őket teljesen, az 5 dkg aprított mandulával és a cukrozott héjakkal is így járjunk el. Ha a gyümölcsöktől kissé ragacsossá válna a tészta, lisztezzünk utána, de óvatosan, mert lágy, rugalmas tésztát kell kapnunk, hogy sütés után ne legyen túlságosan tömör.
8. Nyújtsuk ki a tésztát egy kb. 30X25 cm-es ovális lappá. A közepét egy kissé nyomjuk meg a nyújtófával, mert ide kerül a marcipánrúd. Helyezzük bele a marcipánt, és a tészta egyik oldalát hajtsuk át fölötte, hogy a szélek ne pontosan fedjék egymást, hanem inkább egy kissé beljebb legyen a felső oldal széle. Nyomkodjuk le egy kissé a széleket.
9. Helyezzük a kalácsot egy kizsírozott sütőlemezre, fedjük le enyhén megolajozott fóliával, és hagyjuk kelni 45-60 percig, illetve amíg duplájára nem nő. Melegítsük elő a sütőt 190 °C fokra (légkeveréses 170°C).
10. A megkelt kalácsot toljuk be a sütőbe, és süssük 35 percig. Amikor megsült, az alja kopogtatásra tompa hangot ad.
11. Amint kész, vegyük ki, tegyük egy rácsra hűlni, a tetejét kenjük meg olvasztott vajjal, és közvetlenül tálalás előtt hintsük meg vanília cukros porcukorral.
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése