2009/02/01

Panettone

A receptet a Vegagyerek nevu blogbol vadasztam.

Hozzávalók:
450 g teljes kiőrlésű búzaliszt
40 g élesztő
60 g méz (ebből én többet tennék legközelebb, úgy 80-100 g-t)
125 ml langyos növényi tej
4 tojás

200 g növényi margarin (vagy vaj)
50 g kandírozott narancs
50 g kandírozott citrom
50 g aszalt bio sárgabarack
150 g bio mazsola

A lisztet az élesztővel, a mézzel és a tejjel elkeverjük, majd hozzáadjuk a tojást és a sót. A margarint/vagy vajat kis darabokban rászeljük és 5 percig az egész tésztát erőteljesen dagasztjuk. Az aprított kandírozott és aszalt gyümölcsöket beledolgozzuk a tésztába. Beletöltjük a tésztát a formába (fém formánál kizsírozva) és lefedve 20-30 percig kelesztjük. Előmelegített sütőben 220 fokon kb. 60 percig sütjük (én 10 percig légkeveréssel, majd 40 percig légkeverés nélkül sütöttem és elég volt).

fonott karacsonyi kalacs

Nem kifejezetten fogyokuras etel, de jol nez ki. Ezt itt talaltam.



Hozzávalók: ½ kg rétesliszt, 1 db kis kocka élesztő, 1½ dl tej, 3 db friss tojás, 10 dkg mazsola, 5dkg porcukor, 12,5 dkg olvasztott sütővaj, 1db citrom lereszelt héja, 1 csomag vaníliás cukor, csipetnyi só, 3dkg mandulaszirom.

1* ½ dl langyos tejben egy kiskanálnyi kristálycukrot elolvasztva futtassa fel az élesztőt. Langyos vízbe áztassa be a 10dkg mazsolát, hogy dúsabbak, puhák legyenek fogyasztáskor. Langyítsa fel a maradék tejet, mérje ki a 12,5 dkg sütővajat és olvassza fel csurgósra.

Tipp: Szebben megkel kalácsa ha a liszt, porcukor szobahőmérsékletű. Ezért ha hűvös helyen tárolja ezeket az alapanyagokat néhány órával előbb tegye szobahőmérsékletre. Abban az esetben ha gyerekek nem fognak fogyasztani a kalácsból a mazsolákat rummal is nyakon öntheti.

2* Mérje ki és tegye egy kerámia dagasztótálba a réteslisztet, adja hozzá az 5 dkg porcukrot, szórjon rá csipetnyi tengeri sót, egy kis csomag vaníliás cukrot és reszelje hozzá 1db alaposan megmosott friss citrom héját.

Tanács: A citrom héjának csupán a sárga vékony részét reszelje, mert az alatta lévő fehér réteg már túlságosan keserű.

3* Felütve válassza el a friss tojások sárgáját a fehérjétől. A fehérjére nem lesz szüksége a sárgáját adja a liszthez, öntse hozzá az előzőleg felolvasztott sütővajat pld. Rama és az időközben felfutott élesztőt és az 1dl langyos tej felét.

Tipp: A tojásfehérjékből habcsókot készíthet, mely nem csupán a gyermekek kedvence. Felejtse el azonban a mesterséges színezékek használatát és "natúr hófehér habcsókot készítsen.
A tojásfehérjéket verje fel kemény habbá, tojásonként 7½ dkg porcukor hozzáadaásával. A kapott teljesen sima hófehér habot gőz fölött kézi mixerrel vagy habverővel keverje kb. 5 - 6 percig amíg fényes nem lesz. Ezután tegye egy habzsákba és sütőpapírra tetszőleges formákat alakítson. Sütőben szárítsa 120°C fokon 30 - 35 percig.

4* Előbb keverje el a keverőtálban az összes hozzávalót, majd kinyújtott ujjaival körkörös mozdulatokkal kezdje el kidagasztani a karácsonyi kalács tésztáját. A maradék ½ dl tejet lassanként adja a dagasztás ideje alatt a tésztához. Szálkásra kell dagasztania. Ez azt jelenti, hogy a tészta a dagasztáskor vékony szálat húzva válik el a dagasztóedény falától. Ekkorra a tészta kisimul. a kidagasztott tésztához öntse hozzá a levétől leszűrt, beáztatott mazsolát és újra dagassza át, hogy a mazsolaszemek egyenletesen kerüljenek elosztásra a nyers tésztában.

A dagasztással készen van. Kézzel a dagasztás min 15 - 20 percig eltart, géppel 8 - 10 perc. Szórja meg a tészta tetejét és a széleit is liszttel. Egyrészt elősegíti a kelést, védi a tésztát a kiszáradástól és nem engedi, hogy a keléskor hozzátapadva az edény falához úgymond visszahúzza a tészta térfogat- növekedését.

Tiszta konyharuhával letakarva, konyhameleg, huzat mentes helyen kelessze kétszeres méretűre.
A hőmérséklettől függően 30 - 40 perc. Vigyáznia kell nehogy túlkeljen, mert ekkor a tészta visszaesik és a kész kalács nem lesz szép magas.

5* Amint megkelt a kalács tésztája, alaposan lisztezze be a nyújtódeszkáját és borítsa rá a kelt tésztát. Nyújtsa el egyforma vastag henger alakúra és lehetőleg teljesen egyforma három részre vágja el a tésztát. Mindegyikből kis cipót formázzon.

6* Most a három cipót tenyere alatt gurigatva és szétfelé tolva három jó hosszú, hosszabb mint a nyújtódeszka, egyforma vastagságú és hosszúságú tésztahengereket készítsen. Természetesen mivel a kalács tészta lágy, ellapulnak kicsit de ez egyáltalán nem baj, sőt inkább annak a jele, hogy jó tésztát készített. A tésztacsíkokat egymástól kb. öt centire helyezze a nyújtódeszkán.

7* Most be kell fonni a kalácsot. Éppen úgy mintha lófarkat fonna hajból. A tészták végeit keresztben tegye egymásra. Bármely széléről kezdve helyezze át felülről a középsőre, majd a másik széléről a középsőre és így tovább. Tehát mindig az éppen középre helyezett tésztára tegye felváltva szélsőket addig, míg a végére nem jut.

Tipp: Ne fonja túl szorosra, hogy a tésztának legyen helye kelni és sülés közben ne repedjen el. Szokás kétszínűre is csinálni. A szétosztott cipók egyikéhez vagy kettőhöz egy kevés tejben simára kikevert két evőkanálnyi cukrozatlan kakaóport tegyen és dagassza bele az egy vagy két cipóba. Így kétszínű karácsonyi fonott kalácsot készíthet.

8* A befont kalácsot hajtsa kerek formára és a két végét nyomja össze. Alaposan kenje meg egy elhabart friss tojással és ízlés szerint enyhén vagy akár jó alaposan szórja meg nyers mandula- szirommal.

9* Negyed órát huzat mentes helyen kelessze. Ez alatt melegítse elő sütőjét 175º C fokra alsó/ fölső üzemmódra állítva. Középre helyezve a tepsit, sütőpapíron 40 - 50 perc alatt süsse szép aranybarnára a karácsonyi fonott, mazsolás kelt kalácsot. Kivéve a sütőből cukrozott vízzel vagy csak egyszerű víz- permetezővel spriccelje meg a kalács felületét, hogy szép csillogós felületű legyen.

10* A karácsonyi ünnepek közös reggelijének vajjal, dzsemmel tálalva felejthetetlen és évről évre visszatérő kedvence lehet ez a friss házi kelt kalács. Készítse el és meglátja örömet szerez vele saját magának és családja minden tagjának. Népesebb családoknál dupla adag elkészítését ajánlom, mert bizony nagyon kelendő. Garantáltan felejthetetlenül indíthatja ezzel a kaláccsal az ünnepi napok boldog hangulatát.

Hogyan egyunk helyesen?

Az alabbi cikkreszletet itt talaltam.

Tanuljon meg végre helyesen táplálkozni:

* Az emberi emésztő szervek kezdve a fogaktól egészen a belső emésztő szervekig a nyers növényi anyagok feldolgozására teremtetett, terveztetett, tehát így is kell használnia.

* Teste legfontosabb feladatának a bevitt táplálék feldolgozását, számára nélkülözhetetlen anyagokká való átalakítását tartja. Egyszerűen így van génjeibe bekódolva. Az emésztés folyamata alatt a test energiájának túlnyomó részét a bevitt táplálék efektív feldolgozására csoportosítja át szinte azonnal.

* Ezért álmosodik el általában mindig a kiadósabb táplálkozásai vagy a válogatás nélküli mennyiségi evészetek után. Hisz a teste a bevitt táplálék átalakításához csoportosítja át a rendelkezésére álló energiájának zömét. Gyorsan végiggondolhatja mennyi energiája marad egyéb tevékenységeire, amikor szervezetének állandóan van mit feldolgoznia, tehát ha sokat vagy szinte egyfolytában eszik.

* Az állandó éhségérzet teste segélykiáltása. Kiemelt figyelmet követel. Ilyenkor teste azt próbálja tudatni, hogy a bevitt táplálék nem megfelelő, nem tartalmazza azokat a létfontosságú elemeket, amelyekből építkezni, fejlődni és legyőzni tudná az őt ért milliárdnyi támadást ami nap mint nap éri.Újabb táplálékot követel mert feltételezi, hogy végre megfelelő táplálékot visz be legközelebb. Ha mégsem akkor megint jelez. Éhes vagyok. Közben pedig zsírként elraktározza amivel nem tud mit kezdeti.

Bizony nem sok ereje marad a mindennapok egyéb feladataira, nem beszélve a beépülés folyamatának szinte teljes felborulásáról.

1. Első és végtelenül elhatalmasodott hiba az ételek nem megfelelő megrágása.
2. Pedig a megfelelően megrágott étel hihetetlen energiákat takarít meg.
3. Figyelembe kell venni a gyors, rágás nélküli nyelésnél azt is, hogy az étel a nyállal nem keveredik össze kellőképpen ami jelentősen lassítja a gyomor munkáját és az emésztés folyamatát valamint hatékonyságát. A nyál is emésztőnedv és ezt sokan vagy nem tudják, vagy egyáltalán nem veszik figyelembe. Nagy HIBA!


A rágás és a nyállal keveredés elmaradása nehéz feladat elé állítja belső emésztőszerveit. Gyomrába nincs beépítve egy daráló gép.

Számtalan esetben előfordul, hogy épp a szülő sietteti a gyereket evés közben. Így szinte a rágás nélküli nyeléses evésre tanítja gyermekét.

Felnőve is megtartja ezt az egészségkárosító, ráerőltetett helytelen szokását. Természetesen továbbadva az ő gyermekeinek, melynek a rossz, energiapazarlós ételfelhasználás és számos betegség megjelenését elősegítő testsúlyfelesleg biztos megjelenése a következmény.

A test ekkor megint ételt követel és egy egészségromboló körforgás veszi kezdetét. Mindennek egyik oka az ételek nem megfelelő megrágása.

Kutatások szerint legalább 20 - 30 szor kell minden falatot megforgatni fogai alatt. Képzelje csak el mekkora időhátránnyal kezdődik el az ételek hasznosítása, ha ezt is a gyomornak kell elvégeznie.

A testen belüli hőmérséklet és más tényezők miatt az étel egyszerűen romlani kezd ha gátolt, jelenősen lelassított a folyamat. Kérem! Rágjon, rágjon és rágjon!

Mi a helyzet a folyadék fogyasztással? Elköveti azokat a hibákat amelyek tovább rontják teste minden jószándékú igyekezetét?
A másik nagy probléma az evés közbeni vagy közvetlen evés utáni ivás. Miért is? Mert az emésztés tulajdonképpen egy kémiai folyamat, mely a megrágott étel további felbontásával teszi az ételt a szervezet számára felszívhatóvá és felhasználhatóvá.

Ha ezeket a savakat, lúgokat az evés közbeni ivással felhígítja nem tudják megfelelően lebontani az ételt és sok esetben egyszerűen rothadásnak indul a bevitt táplálék a gyomorban. Ezt puffadásnak, gyomorégésnek érzi. Ezzel aztán feladva a leckét a testnek a még több emésztőnedvek kiválasztására és még több energia elpazarlására.

1. Tanuljon meg tudatosan evés előtt 15 - 20 perccel lassan kortyolgatva inni 2 - 3 dl tiszta csapvizet. Ne döntse magába a folyadékot. Az ivásra is érvényes a szabály - nyállal kell keverednie. Ezért lassan kortyolgasson a tiszta ivóvizből. Átmosva a gyomrot előkészíti az esedékes táplálkozás hatékony megemésztésére. Evés után legalább 1,5 - 2 óráig ne igyon!

Felmerül a kérdés. Miért jelentkezik evés közben a szomjúság? A válasz megint csak egyszerű. Mert a bevitt táplálék nem tartalmaz elegendő természetes vizet. Próbálja csak ki. Amikor ételeihez sok nyers zöldségből készült salátát fogyaszt a szomjúság nem jelentkezik.

2. Gyakori hiba a kevés folyadékbevitel. A test 70% víz így logikus, hogy pótolni kell a több módon is elvesztett folyadékot. A test elsavasodhat, kiszáradhat, megbetegedhet. Tehát innia kell naponta legalább 1,5 - 2 liter vizet. A tiszta víznél csak egy van ami jobb a szervezet számára és ez a frissen facsart gyümölcs és zöldséglevek. Elismerem némi munkával jár elkészítésük, de rögtön a szervezete szolgálatába állnak elfogyasztásuk után. A gyümölcsleveket lassan, aprókat kortyolgatva a nyállal jól elkeveredve nyelje csak le.

Talán a tudatlanság szüli sok esetben a gyümölcsök rossz fogyasztási módját, mellyel többet árthat mint használna szervezetének. Sokszor hallani és főleg a nagyon magas víztartalmú gyümölcsökkel kapcsolatosan, hogy nem ehetem mert rögtön felfúj.

3. Egyszerű a magyarázata. A gyümölcs nem emésztődik a gyomorban, vagyis megfelelően megrágva meg sem állna a gyomorban. Persze feltétele, hogy a gyomor üres legyen. Ha azonban a gyümölcsöt nem éhgyomorra fogyasztja, akkor az előzőleg bevitt táplálék megakadályozza továbbhaladását a belek a felszívódás felé és gyorsan romlásnak indul, melynek eredménye a felfúvódás, puffadás és hasznos vitaminjai, ásványai, nyomelemei és rostjai megsemmisülése.

Így a tudat, hogy Ön fogyasztott friss gyümölcsöt elveszti értékét, mert a gyümölcsfogyasztás még nem jelenti azt, hogy a test hasznosítani is tudta a bevitt, egyébként a szervezet számára a legjobban felhasználható és legértékesebb energiaforrást.

Ön a gyümölcsök természetes éltető erejét csak akkor tudja igazán a saját hasznára fordítani, ha éhgyomorra - üres gyomorra fogyasztja mellőzve minden más ételt, vagy adalék együttes bevitelét a friss gyümölcs mellett.

Eléggé elterjedtek a különféle gyümölcslé készítésére alkalmas eszközök. Kiváló frissítő italok készíthetőek a frissen facsart gyümölcslevekből, természetesen betartva a fent említett fontos szabályt. Nagyon fontos, hogy mivel 100% - os gyümölcslevek, lassan, kortyolgatva a nyállal jól összekeveredve nyelje csak le, mert a vércukorszintjét gyorsan csökkentheti.

Nyugodtan hígíthatja friss tisztított csapvízzel. Eltarthatóságuk korlátozott, mivel sem hőkezelve sem tartósítószerekkel nincs hosszabbítva. Így ne készítsen belőle napokra előre.

Mindenképpen a hűtőben tárolja! A fennmaradt rengeteg hasznos rostanyag, melyet a facsarógép rendszerint elválaszt a létől szintén sok hasznos anyagot tartalmaz, így semmiképpen se dobja ki. A gyümölcsléhez is tehet belőle, így még tartalmasabb segítséget nyújt szervezetének. Esetleg a gyümölcslé ivása után egyszerűen fogyassza el ezt is.

2009/01/31

Pat karfiolja

Pit anyukaja jart nalunk es hagyta az alabbi - szamtalanszor kiprobalt - receptet.

Karfiolt kell megfozni, kis rozsakra bontva. Amig a karfiol fo, egy serpenyoben vajon meg kenyerszeleteket piritunk, es egy kiolajozott tal aljara tesszuk. Ugyanebben a serpenyoben lehet utana a felkockazott hagymat megparolni egy kis olajon, majd paradicsomkockakat radobalni es addig hagyni, mig jo leves es puha nem lesz.

Tejfolt, pirospaprikat, es mindenfele zold fuszert (snidling, petrezselyem, kapor, oregano, kakukkfu, bazsalikom, akarmi, ami keznel van) keverjunk ossze. Miutan a karfiol megfott, forgassuk ossze ezzel a tejfolos szosszal.

A talban levo kenyerre eloszor a paradicsom felet adjuk, majd a karfiolos-tejfolos masszat, es a maradek paradicsomot. A tetejere sajtot reszelunk, es berakjuk a sutobe addig, amig meg nem pirul a sajt.

Isteni!!:)

Receptek Zitatol

A mijo recipét sajnos idöközben részben elfelejtettem, de a lényeg kb. ennyi: 1 rész víz, 3 rész tej, én a vízben tettem fel elöször a 4 csapott evökanál kölest, aztán adagoltam hozzá a tejet. Tettem bele egy pici édesítöszert, apróra vágott mogyorót vagy diót (kb. 3-5 dekát talán), egy-két evökanál lenmagot, talán egy kis vaníliás cukrot (már nem tudom, hogy tettem-e bele végül, vagy csak terveztem), és 2-3 evökanál házi aszaltszilvás narancslekvárt. Aztán föztem jó sokáig, és a narancsaromát magába szívta (a lekvár nagyjából eltünt benne, bár a gyümölcsdarabok megmaradtak), meg a mogyoró / dió ízét is, és egyben nagyon finom lett végül.


A másik "találmányunk" nemrégröl a sütöben sült padlizsán igen lusta módra - félbevágok egy nem túl nagy, jól megmosott padlizsánt (csak egész frisset), aztán a vágott feleket is bevagdosom, hogy kockák legyenek a tetején. (De a héját nem vágom át alul, hogy a lé ne tudjon kifolyni. A csumás végéröl levágom a szúrós zöldjét, de a végét meghagyom, hogy ne legyen felül lukas.) Egy kis tepsibe rakok alufóliát, rá a bevagdosott padlizsánt a vagdosással felfelé, amit megszórok mindenféle füszerrel, aztán az olajkiöntöböl, amt a salátákhoz használunk, meglocsolom egy pici olajjal, berakom a sütöbe lefedés nélkül úgy 200 fokra, aztán ott aszalom, amíg kicsit össze nem esik. Kiszárítani nem jó. Aztán zöldség vagy akármi mellé szoktam enni, úgy héjastul, mert teljesen átpuhul, és finom lesz. Sajna nem lehet nagyon spórolni az olajjal, én egy félre egy fél vagy egész evökanálnyit rálocsolok, de a végén egyáltalán nincs olajos íze.

Vegetarianus vadas

Az alabbi receptet itt talaltam, Kyu receptjei kozott.


Az alábbi SZÓSZmennyiség kb. 6 személyre elegendő:
Pucoljunk meg 6-7 db nagyobbacska sárgarépát, 2 nagyobb petrezselyemgyökeret, és egy közepes zellert, majd vágjuk apró darabokra őket. Pucoljunk meg 2 fej hagymát is, aprítsuk fel, és egy kis olivaolajon futassuk meg. Szórjunk bele pici pirospaprikát, majd adjuk hozzá a feldarabolt zöldségeket és öntsük fel vízzel. Sózzuk meg, tegyünk bele pici cukrot, csöpögtessünk bele citromlevet, adjunk hozzá kb. 10 db egész babérlevelet, és jó sok mustárt. Várjuk meg, hogy felforrjon, majd a lángot levéve, fedő alatt főzzük puhára a zöldségeket. Mire megfőnek, a levük is megfelelően elpárolog. Amikor puha minden, vegyük le a tűzről, halásszuk ki a babérleveleket, és adjunk hozzá egy nagy pohár tejfölt. Krumplinyomóval törjük át durván először a zöldségeket, hogy a botmixernek könnyebb dolga legyen, aztán elő a botmixert, és turmixoljunk péppé. Majd tegyük vissza egy fél perc erejéig a tűzre, és állandó keverés mellett rottyantsunk rajta egyet.


A ZSEMLEGOMBÓCot én a következő képpen csinálom:
Feldarabolom a zsemlét/kiflit/kenyeret (mikor miből csinálom), és beleteszem egy nagyobb tálba. Öntök rá annyi tejet, hogy meg tudjon benne puhulni, majd kb. 10 perc múlva liszttel besűrítem annyira, hogy épp formázni lehessen. Aztán vizes kézzel lobogó, forró vízbe formázom őket. Ha feljöttek a víz tetejére, akkor 2-3 perc és kész.

Receptek hajdinaval

RECEPTEK
A recepteket a Terebess konyhakert oldalon talaltam (ahol nem mellesleg egyeb tudnivalok is olvashatok)

• Hagymáskása

2-3 dl pohánka, 2 db vöröshagyma, étolaj, só, 1 csomó metélőpetrezselyem.

A pohánkát először mossuk meg, majd mintegy ötszörös mennyiségű sós vízben főzzük meg 30-40 perc alatt. A vöröshagymát hosszú szeletekre vágjuk fel és olajban pirítsuk meg. A megfőtt kására tegyük rá az olajos sült hagymát és tálalás előtt metélőpetrezselyemmel díszítsük.



• Pohánkaleves

2 dl pohánkakása, 1-2 tojás, 1 db leveskocka, 3-3 sárgarépa és petrezselyemgyökér, 1 fej vöröshagyma, zsemlemorzsa, só.

Ontsuk a pohánkakását forró vízbe, majd amíg meg nem dagad, hagyjuk állni, ezután kevés sót hozzákeverve, főzéssel sűrítsük keményre. Tojással és zsemlemorzsával összegyúrva készítsünk gombócokat a kásából.

Közben a leveskockából készítsünk mintegy liternyi levest, adjuk hozzá a sárgarépát és petrezselyemgyökereket, a vöröshagymát. Amikor a leves elkészült, tegyük bele a gombócokat és pár percig tartsuk forrásban. Akik szeretik a hagymát, a pohánkakásához előzetesen olajon megpirított, igen apróra vágott vöröshagymát is hozzákeverhetnek.



• Édes pohánka

3 dl pohánka, 1/2 liter tej, cukor, lekvár, fahéj, olaj, só.

A hántolt pohánkát kevés olajon igen rövid ideig pirítsuk meg, majd ontsuk a tejbe, egy pici sóval forraljuk fel, majd lassú tűzön főzzük puhára. Mielőtt teljesen elkészülne, adjunk hozzá ízlésünknek megfelelő mennyiségű cukrot. Lekvárral, dzsemmel, különösen a csipkebogyóból készült ízzel igen finom csemege. Tetejére fahéjat szórva különleges ízűvé válik.


Vegul husevoknek:


• Húsos kása

30 dkg pohánka, 1 kg libaaprólék, 2 db vöröshagyma, 2-2 db pasztinák és petrezselyemgyökér, só, bors, olaj, rozmaring, petrezselyemzöld.

A pohánkát mossuk meg és csepegtessük le, majd kevés olajon üvegesítsük meg. Sós vízbe öntve kis lángon, 5-10 percig főzzük elő, illetve kissé duzzasszuk meg. A megtisztított vöröshagymákat vágjuk kockákra és olajon pirítsuk meg, adjuk hozzá a libaaprólékot és egy picit „kapassuk" meg. Apasztinákot és a petrezselyemgyökereket vágjuk karikára. Tűzálló tálba vagy cserépedénybe téve a zöldségkarikákat kevés vízen a hagymás libaaprólékkal lefedve mintegy félóráig sütőben pároljuk. Kivéve a sütőből keverjük össze a pohánkával, ízesítsük sóval, borssal és rozmaringgal. Tegyük vissza a sütőbe és lefedve puhítsuk meg. Amikor elkészült, frissen felaprított petrezselyemzölddel díszítve tálaljuk.