2009/01/31

Receptek hajdinaval

RECEPTEK
A recepteket a Terebess konyhakert oldalon talaltam (ahol nem mellesleg egyeb tudnivalok is olvashatok)

• Hagymáskása

2-3 dl pohánka, 2 db vöröshagyma, étolaj, só, 1 csomó metélőpetrezselyem.

A pohánkát először mossuk meg, majd mintegy ötszörös mennyiségű sós vízben főzzük meg 30-40 perc alatt. A vöröshagymát hosszú szeletekre vágjuk fel és olajban pirítsuk meg. A megfőtt kására tegyük rá az olajos sült hagymát és tálalás előtt metélőpetrezselyemmel díszítsük.



• Pohánkaleves

2 dl pohánkakása, 1-2 tojás, 1 db leveskocka, 3-3 sárgarépa és petrezselyemgyökér, 1 fej vöröshagyma, zsemlemorzsa, só.

Ontsuk a pohánkakását forró vízbe, majd amíg meg nem dagad, hagyjuk állni, ezután kevés sót hozzákeverve, főzéssel sűrítsük keményre. Tojással és zsemlemorzsával összegyúrva készítsünk gombócokat a kásából.

Közben a leveskockából készítsünk mintegy liternyi levest, adjuk hozzá a sárgarépát és petrezselyemgyökereket, a vöröshagymát. Amikor a leves elkészült, tegyük bele a gombócokat és pár percig tartsuk forrásban. Akik szeretik a hagymát, a pohánkakásához előzetesen olajon megpirított, igen apróra vágott vöröshagymát is hozzákeverhetnek.



• Édes pohánka

3 dl pohánka, 1/2 liter tej, cukor, lekvár, fahéj, olaj, só.

A hántolt pohánkát kevés olajon igen rövid ideig pirítsuk meg, majd ontsuk a tejbe, egy pici sóval forraljuk fel, majd lassú tűzön főzzük puhára. Mielőtt teljesen elkészülne, adjunk hozzá ízlésünknek megfelelő mennyiségű cukrot. Lekvárral, dzsemmel, különösen a csipkebogyóból készült ízzel igen finom csemege. Tetejére fahéjat szórva különleges ízűvé válik.


Vegul husevoknek:


• Húsos kása

30 dkg pohánka, 1 kg libaaprólék, 2 db vöröshagyma, 2-2 db pasztinák és petrezselyemgyökér, só, bors, olaj, rozmaring, petrezselyemzöld.

A pohánkát mossuk meg és csepegtessük le, majd kevés olajon üvegesítsük meg. Sós vízbe öntve kis lángon, 5-10 percig főzzük elő, illetve kissé duzzasszuk meg. A megtisztított vöröshagymákat vágjuk kockákra és olajon pirítsuk meg, adjuk hozzá a libaaprólékot és egy picit „kapassuk" meg. Apasztinákot és a petrezselyemgyökereket vágjuk karikára. Tűzálló tálba vagy cserépedénybe téve a zöldségkarikákat kevés vízen a hagymás libaaprólékkal lefedve mintegy félóráig sütőben pároljuk. Kivéve a sütőből keverjük össze a pohánkával, ízesítsük sóval, borssal és rozmaringgal. Tegyük vissza a sütőbe és lefedve puhítsuk meg. Amikor elkészült, frissen felaprított petrezselyemzölddel díszítve tálaljuk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése