2009/01/24

aranygaluska

Ezt a receptet itt talaltam, es mar egyszer ki is probaltam korabban.

Hozzávalók (2 adaghoz)

A tésztához:
83.3 g liszt (BL55)
8.3 g porcukor
8.3 g vaj
6.6 g élesztő
1 g só
0.3 db tojás
43.3 ml tej
0.3 db citrom héja

A vaníliasodóhoz:
250 ml tej
0.3 db vaníliarúd belseje
1.3 db tojássárga
16.6 g cukor
13.3 g liszt
kevés rum

A szóráshoz, kenéshez:
26.6 g darált dió
26.6 g kristálycukor
olvasztott vaj




Elkészítés

1. Az összes összetevőt mérjük ki egy üstbe úgy, hogy az élesztő ne érintkezzen közvetlenül a sóval. Majd gyúrjuk teljesen simára a tésztát.

2. Ezután 30 percig pihentessük a tésztát.

3. Míg kel a tésztánk, vékonyan vajazzunk, lisztezzünk ki egy 26 cm átmérőjű tortakarikát. Keverjük össze egy tálban a szóráshoz előkészített darált diót a kristálycukorral.

4. Ha megkelt a tésztánk, nyújtsuk ki 2 cm vastagra, majd nagyjából egyforma darabokat szaggassunk belőle pogácsaszaggatóval, maradék nélkül.

5. A kiszaggatott tésztákat egyenként olvasztott vajjal alaposan leecseteljük, majd alaposan a cukrozott dióba forgatjuk, végül szorosan a kivajazott formába tesszük.

6. Ha megtelt a forma, a maradék cukros dióval megszórjuk, és újabb 30 percen át kelesztjük.

7. Míg kel az aranygaluska, elkészítjük a vaníliasodót. A cukrot és a lisztet egy tálba tesszük, alaposan elkverjük.

8. Hozzáadunk 33.3 ml tejet, valamint a tojások sárgáját. Ezzel csomómentesre keverjük.

9. A maradék tejet feltesszük főni a vaníliarúd közepével, majd ha felforrt, vékony sugárban, folyamatos keverés mellett a tojássárgás alaphoz öntjük.

10. Az így kapott keveréket visszaöntjük a fazékba, és kis lángon besűrítjük, míg ízében elmúlik a lisztes érzet. Végül adjuk hozzá a rumot is.
FIGYELEM! Ha a sodó valamilyen okból becsomósodna, csak turmixoljuk össze, és már jó is.

11. A megkelt aranygaluskát 170 C-os előmelegített sütőben 30-35 perc alatt készre sütjük.

12. Kihűlés után meleg vaníliasodóval leöntve tálaljuk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése