2009/01/24

miso soup (2)

Ezt a miso leves receptet a "Japan nok titkai" c. konyvbol olloztam, es mar ki is probaltam, es nagyon finom lett:) (A konyvet pedig a Juditkatol, a noveremtol kaptam:)))

Ami a hozzavalokat illeti, Pesten lehet kapni rengetegfele egzotikus hozzavalot es keszetelt a varos kulonbozo pontjain talalhato egzotikus boltokban. Csak hogy kettot emlitsek: egy a Vasarcsarnok alatt van, a Fovam teren, egy masik pedig a Balassi utcaban, ahol regen egy etterem volt a sarkon, aminek mar nem emlexem a nevere.

Itt Alicanteban kicsit nehezebb a dolog, de megoldhato, algat mar a legtobb bioboltban lehet kapni, sot, egyeb japan kajas hozzavalokat is!

Tehat elso lepeskent itt is dashit kell kesziteni:

hozzavalok:
10X10 cm-es kombu algalevel (en wakame algat hasznaltam, es ugy is jo lett, bar az nem lap alaku, de nagyjabol ennyit tettem bele)
1 l hideg viz
24 g nagy bonitopehely

1. tegyuk a kombut egy kozepes labosba. Ne mossuk vagy toroljuk le a kulsejen levo feher porszeru anyagot. Ontsuk ra a hideg vizet, melegitsuk forraspontig. Azonnal vegyuk ki belole a kombut (es tegyuk el egy masodik dashi keszitesehez), igy elkerulhetjuk, hogy a le keseru elgyen.

2. Adjuk hozza a bonitopelyeheket, es melegistuk ujra nagy langon. Amikor a massza ujbol felforr, rogton zarjuk el alatta a langot, es a pelyheket hagyjuk meg ket percig azni a leben. Aztan szurjuk at egy suru lyuku szuron. Lehetoleg ne nyomkodjuk ossze a pelyheket, mert akkor a suritmeny zavaros lesz es keseru (a bonitopelyheket is tegyuk felre a masodik dashihoz).

3. a sashit max. 2 napig tarolhatjuk a hutoben, mert hamar megromlik.

A masodik dashi keszitese

Az elozo friss dashibol felretett kombut es bonitopelyheket tegyuk egy kozepes labosba. Adjunk hozza 1 l hideg vizet es forraljuk fel. Vegyuk takarekra a langot es fozzuk meg tovabbi 10 percig. Ezutan szurjuk at a masszat suru lyuku szuron, es mar eldobhatjuk a bonitopelyheket es az algat. Ezt is ket napig tarolhatjuk.


Miso leves daikon retekkel es tofuval

Hozzavalok

1 db 8x13cm-es alaku "usu age" tofu (vekony, szaritott tofu) (en sima tofut hasznaltam, azzal is jo volt
1.4 l dashi
180 g daikon retek, gyufaszal mereture apritva
nehany daikonlevel v 4 vizitormalevel vekony szalagokra vagva
2,5 evokanal voros v feher miso (v a ketto kevereke, en feheret hasznaltam)

1. Egy kis labosban vizet forralunk, es belerakjuk a felkockazott tofut. 1 percig fozni, majd ovatosan leszurni es felrerakni.

2. Dashit kozepes meretu labosban felforralni a daikonnal (amig az atlatszova nem valik, kb. 5 perc). Belekeverni a daikonleveleket es az usu-age tofut, majd felforralni. Kisebbre venni a langot es meg 2 percig fozni a levest. Ekkor ovatosan belekeverni a misot, es kesz. A misoval mar nem szabad forralni tovabb!!!

Ahogy latszik a receptbol, ez gyorsan elkeszitheto. :)
jo etvagyat!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése